Van eenmanszaak
naar familiebedrijf
OVER ONS

"Graszoden kweken begon als een droom en werd een succes"

Henri ter Braak, de eigenaar en initiatiefnemer van Ter Braak Cultuurtechniek, Groenvoorziening en Haardhout, had ooit de droom om graszoden te kweken en te verkopen. Zo kwam in 2002 zijn droom tot leven en Graszodenkwekerij Ter Braak werd opgericht. Dit was een sprong in het diepe, want met beperkte kennis en ervaring wist hij een succesvolle kwekerij op te zetten.

Na één jaar van kweken was het tijd voor de verkoop. Mede dankzij de trouwe hulp van een aantal jongens werd in korte tijd meerdere hectaree   aan graszoden gesneden. Zo werd het klantenbestand opgebouwd. Een prachtige tijd die vele deuren voor de toekomst heeft geopend.

DE GESCHIEDENIS

Al lang voor de oprichting van de graszodenkwekerij besteedde Henri vele uren aan het onderhoud van openbare groene ruimtes. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest als assistent-beheerder en sportparkbeheerder op park Het Groot Scholtenhagen in Haaksbergen, maakte hij de overstap naar de gemeente Borne, waar hij ook verantwoordelijk was voor het beheer van de sportvelden. Hier raakte hij gefascineerd door het werk en besloot hij zichzelf in te schrijven als zelfstandig ondernemer en dit te combineren. Kort daarna richtte hij de graszodenkwekerij op, waar hij maar liefst 15 jaar lang actief was en waar hij ervaring en kennis heeft opgedaan die we nog dagelijks toepassen in onze huidige werkzaamheden. Inmiddels heeft Ter Braak ruim 30 jaar ervaring in het groen.

Het einde van een tijdperk, het begin van nieuwe werkzaamheden

Cultuurtechniek en Groenvoorziening

In april 2012 kwam er een einde aan het graszodentijdperk en werd het roer omgegooid. Het machinepark was inmiddels aanzienlijk uitgebreid, waardoor we werkzaamheden op het gebied van cultuurtechniek en groenvoorziening konden starten en/of voortzetten. Op deze manier kreeg het bedrijf opnieuw vorm.

Eerste projecten

Eén van onze eerste grote projecten na het kweken van graszoden was het grootschalige onderhoud bij de Gemeente Borne. Hierdoor hebben we geleidelijk onze specialiteit en kennis op het gebied van bodemtechniek op sportvelden ontwikkeld. De opgedane kennis kon volledig worden benut op de vele sportvelden.

Hierdoor werden steeds meer gemeentes en sportverenigingen zich bewust van onze expertise, waardoor we een plekje hebben verdiend binnen de branche van cultuurtechniek en sportveldenonderhoud.

Haardhout als 'extra' toevoeging 

Openhaardhout

Omdat het werk dat we verrichten seizoensgebonden is, zijn we 12 jaar geleden op zoek gegaan naar aanvullende werkzaamheden voor de wintermaanden. Bij toeval kwamen we een geschikte partij tegen die alle benodigde materialen verkocht voor de verkoop en verwerking van haardhout. Op deze manier zijn we uiteindelijk een nieuwe weg ingeslagen.

Sindsdien verkopen we jaarlijks haardhout aan een vaste klantenkring, bieden we advies aan zowel zakelijke als particuliere klanten over de conditie van bomen en voeren we werkzaamheden uit zoals het periodiek uitdunnen van houtwallen en bospercelen die regelmatig moeten worden geoogst.

Missie en Visie

Een diepe passie voor bodem, groen, grond en hout

Missie
We koesteren een passie voor cultuurtechniek, groenvoorziening en haardhout die dieper gaat dan alleen het uitvoeren van ons werk. Het is onze missie om transformaties van de hoogste kwaliteit teweeg te brengen in parken, tuinen en andere landschappen. We beschouwen onze inspanningen als een bijdrage aan het behoud van de natuur en als bouwstenen voor een duurzamere toekomst. Dit doen we het liefst in nauwe samenwerking met onze klanten. We zijn er namelijk van overtuigd dat een goede basis de kiem legt voor een langdurige en vruchtbare samenwerking.

Visie
Onze visie steunt op drie essentiële pijlers: vertrouwen, vakmanschap en groei. Door voortdurend met onze klanten samen te werken, koesteren we een relatie die gebouwd is op vertrouwen. Dit vertrouwen geeft ons de vrijheid om ons vakmanschap volledig tot uiting te brengen, waardoor we voortdurend kunnen groeien op het gebied van kennis, vaardigheden, technologie en omvang.

Veilig werken: VCA gekeurd

Veiligheid staat bij al onze werkzaamheden voorop, niet alleen voor onze medewerkers maar ook voor anderen. Daarom werken wij volgens het VCA-systeem (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) en voldoen we aan de geldende wet- en regelgeving. Al onze medewerkers zijn VCA-gecertificeerd.

Bekijk certificaat

Duurzaamheid en innovatie

Binnen onze sector worden we gestimuleerd om voortdurend te blijven werken aan duurzaamheid en innovatie. Deze begrippen mogen zeker niet ontbreken binnen ons vakgebied. Daarom streven wij ernaar om altijd zo duurzaam en innovatief mogelijk om te gaan met de machines, processen en grondstoffen waarmee we werken.

Kennis en groei

Wij leiden vakmensen op

De vakmensen en jonge werknemers met praktische zijn vandaag de dag hard nodig! Daarom leiden wij met veel plezier vakmensen op en bieden wij altijd één of meerdere stageplekken aan. Ben je geïnteresseerd in een stageplek? Kijk dan tussen onze vacatures of er op dit moment plek is.

Stage lopen

Onze Medewerkers

Kies voor ter Braak, vertrouw op groei. Ook binnen je carrière!

Met een klein vast team werken we dag in, dag uit met veel passie aan allerlei groene opdrachten en werkzaamheden. We leren van elkaar en stimuleren elkaars kennis en groei.

Werken bij